De anderledes hvide

De anderledes hvide

Det er ingen hemmelighed, at langt hovedparten af verdens vine laves på de samme druetyper. Når man starter ud i vinens verden, lærer man hurtigt de gængse druesorter og deres karakteristika. Sauvignon Blanc lugter af hyldeblomst og Grüner Veltliner kan have noter at hvid peber. Men vin laves på et væld af druesorter som er mindre kendte. En af de ting der gør vinens verden til et uendeligt univers, er netop dette faktum. I dette lille skriv vil jeg dykke ned i et par af de forskellige varianter, med udgangspunkt i vine fra vores voksende portefølje. Vi kommer forbi Loureiro fra det nordlige Portugal til øen Madeira og Palomino Fino fra Andalusien. Forhåbentlig giver det blod på tanden til at prøve noget alternativt.

Loureiro fra Vinho Verde

De fleste med nogenlunde indsigt i vin har med garanti hørt om Vinho Verde. Den grønne vin fra Portugals nordlige område med de frodige skover og liflige vine. Vinho Verde betyder ret beset bare ”grøn vin”, men de fleste vil nok ikke kunne nikke genkendende til druenavnene der bruges til at dyrke disse vine. Det er her Loureiro kommer ind i billedet, i form af vores bestseller Maria Bonita. Loureiro er portugisisk og hentyder til ”Laurel” – det engelske navn for laurbær. Og med rette, da vinene ofte får en note af laurbærblade og/eller laurbærblomst. Vinen har ofte lav alkohol, høj syre og en kendetegnende saltet finish. Loureiro gør sig godt på lidt fattig jord, fordi den er produktiv og sætter store klaser af druer. Så den granit-holdige jord som Maria Bonita dyrkes på, giver intensitet og nerve. Med ’kun’ 2428 hektar er det er ikke en drue der er særlig udbredt i Portugal; til sammenligning er der alene i Bourgogne små 15.000 hektar stokke med Chardonnay.

Verdelho kan andet end at lave forstærket vin

Det er ingen hemmelig at vi hos Vinmonopolet har en stor forkærlighed til vinene fra den subtropiske ø Madeira. Det hjælper selvfølgelig også på kærligheden, at vi er beriget af agenturet på top producenten Vinhos Barbeito. Barbeito som de fleste kender for deres utroligt gamle vine (1845 Malvasia og 1910 Sercial kan nævnes) er startet på et utroligt spændende projekt, nemlig bordvin fra Madeira på Verdelho. White Verdelho hedder den, det er 96% Verdelho, blandt andet fra underområdet São Vicente og 4% Sercial fra Seixal. Vinen bliver delvist lageret på franske egetræsfade, for at bløde den lidt op, samt øge kompleksiteten med fine noter af toast og røg fra fadet.
Der er en ting der skriger Madeira mere end noget andet, om det er bordvin eller forstærket, og det er: SYRE, SYRE, SYRE. Godt nok er ’syre’ lidt abstrakt da det afhænger af pH værdier og hvad type syre der er til stede, men for at give et billede har en Chablis (som er kendt for høj syre) omkring 4gram total syre pr liter hvor Barbeitos White Verdelho har hele 6,82gram pr liter. For at få tallene på plads så var der i 2010 omkring 50 hektar på øen med Verdelho, så en lille juvel er dette.

Palomino Fino, muldyret der forvandler sig

Andalusiens varme og tørre klima er ikke for alle druer. Tværtimod, faktisk er der meget få typer der kan lave vin i det sydligste hjørne af Spanien. Palomino Fino er egentligt tæt på det stik modsatte af ovenstående Verdelho. Druesorten er mest kendt for storproduktion af kedelig vin med lav syre. Det har gjort den meget velegnet til produktion af sherry, da det i højere grad handler om fremstillingsmetoden end druetypen. Men enkelte Pionerer har taget druen til hjertet og producerer vine af høj kvalitet. Bodegas Hidalgo-La Gitana er en af dem med deres Las 30 del Cuadrado Blanc. Vinen bliver lageret på gamle Manzanilla-fade og bliver ikke forstærket. Vores tekstforfatter opsummerer meget godt med disse ord;
”Stilen er fyldig med dybe saltholdige noter, østersskaller, oliven, saltvand og olieholdige saltede Marcona mandler. Der er nuancer af kvædegelé, citronskal, fyrretræer, friske blomster, kamille, hø og vilde urter. Den står i kontrast til enhver anden vin du nogensinde kommer til at smage. Overvej parring med tapas, risretter, skaldyr og salater spredt med grønne oliven og kapers”.
Egentlig er Palomino Fino dyrket ret meget i Spanien og Andalusien. Ca. 14.000 hektar i Andalusien alene, men langt hovedparten er til produktion af sherry eller til destillation.

Det var alt for nu og hermed et lille indblik i tre af de hvide fra vores sortiment, som ikke ses hver dag. Spændende vine fra producenter der arbejder indædt med at fremme netop deres udtryk.

Scroll to Top
X