Første Master of Wine eksamen

Første Master of Wine eksamen: Stage 1

Som beskrevet i et af mine tidligere indlæg her på bloggen er jeg, Tjalfe Arnstrup i gang med at tage den utopiske Master of Wine uddannelse, som én af en lille håndfuld danskere. Som mange måske ved, så har vi i Danmark kun en der har fuldført uddannelsen, nemlig Jonas Tofterup MW. Jeg håber naturligvis at gøre ham kunsten efter.

Det første år af min vej mod de forjættede bogstaver efter mit navn ”MW” startede i et år hvor vi havde en global pandemi, som nok ikke er gået nogens næse forbi. Det har betydet at der har været endnu mere selvstudie end normalt, og at eksamen foregik foran hver vores computer i mere eller mindre alle verdens lande.

For at give et indblik i hvad det kræver vil jeg kort give en lille beskrivelse af de ting jeg har arbejdet med i løbet af året, inden jeg skriver hvorledes eksamen gik samt hvad den indebar.

I løbet af året

Vi vidste nok alle sammen da vi blev optaget i september 2020, at der ikke ville blive nogle sammenkomster som der plejer at være på første år, det såkaldte Stage 1. Det blev også ret hurtigt klart at vi mere end nogensinde havde brug for at danne nogle fælleskaber/studiegrupper hvor vi kan hjælpe hinanden. Heldigvis fik jeg efter en kort tid en mail fra Tyskland, og er nu i en fantastisk gruppe af mennesker hvor vi hjælper hinanden, som har vi været venner i 20år.

Det er en unik oplevelse at dele denne tid med så søde mennesker – en ret broget flok med en indkøber fra Tyskland, en sød Amigo fra Spanien, en vinjournalist fra Bourgogne osv. Så tak til jer, I har gjort det sjovere!

I stedet for at mødes fysisk til seminarer og smagninger har vi brugt ufattelige mængder tid på ZOOM deslige. Master of Wine instituttet har prøvet med næb og klør at gøre os klar med mini flasker sendt rundt, guidede online smagninger og ikke mindst online tid med Master of Wine mennesker, således vi har kunnet spørge og søge råd.

Stage 1 – Smagningen

Stage 1 består af en teoretisk del og en blind smagningsdel. I lyset af pandemien blev Stage 1 afholdt hjemme i privaten via et specielt software vi downloadede inden. Det bliver selvfølgelig aldrig helt det samme som at være der selv. De 12 vine vi skulle smage var inkl. to ”dry notes”, som vi kalder det. Dry notes er vine hvor vi kender de hårde facts om vinen (land, områder, druer, gæring osv.). Opgaven på dry notes er at komme med en uddybende beskrivelse af vinen ud fra vores teoretiske viden.

Det ville blive alt for langt at gå i detaljer med her, så jeg har vedhæftet et link til spørgsmålene ved hver vin her. Det omhandler alt fra vinfremstilling, hvor den er fra, hvor den bliver solgt, hvad den skal koste mv.

1. Første heat var de to dry notes på mousserende – som af gode grunde ikke kan flaskes om og sendes ud i verden. Eftersom vi vidste hvad det var, var det i og for sig den nemme del.

a. Cava, Grand Reserva
b. Prosecco DOC Brut

2. Heat 2 var 3 vine fra samme land. Denne del kunne ikke have gået meget bedre. Jeg havde alle 3 helt perfekt og med 100% nøjagtighed i alt ned til pris og kvalitet. Med sort er det rigtige svar og med rødt er mine svar

a. Kamptal Gruner Veltliner
i. Kamptal Gruner Veltliner

b. Riesling Smaragd
i. Riesling Smaragd

c. Sudsteiermark Sauvignon Blanc
i. Sudsteiermark Sauvignon Blanc

3. Heat 3 var 4 forskellige vine på samme drue. Det var klart for alle at det var Pinot Noir. Så langt så godt. Men når man får en så relativt nem drue, så er det også givet at man skal være mere skarp på hvor den er fra og kvaliteten, det er her man består. Jeg havde dem ikke rigtigt, men jeg var så tæt på at jeg er ovenud tilfreds. Jeg havde også is i maven og kaldte at de alle var høj kvalitet og at Bourgognen var den billigste.

a. Leyda Valley (dyr)
i. New Zealand (dyr)

b. Bourgogne Cotes de Nuits Village (medium pris)
i. Bourgogne AOC (medium pris)

c. Californisk Pinot Noir (dyr)
i. Californisk Pinot Noir (dyr)

d. Tasmanien (dyr)
i. Tyskland, Baden GG (dyr)

4. Sidste heat var søde vine. Dem plejer jeg normalt at have helt styr på, og vil også mene at det er her jeg normalt scorer ret højt. Men ikke denne gang 😉 Faktisk er det her jeg har dummet mig ret meget på den midterste som jeg kaldte Tokay, men det var Marsala (der er vist lidt med alkohol niveau, sukker niveau, noble rot osv., som jeg burde have fanget.

a. Cream Sherry VORS
i. Banuyls 20års

b. Marsala
i. Tokay

c. Madeira 10y Malvasia.
i. Madeira 10y Malvasia.

Overordnet en rigtigt god smagning, som jeg også bestod med ”flying colors”. Det eneste jeg selv føler jeg kunne have gjort bedre er, at tiden blev lidt presset så mine svar til de sidste tre blev noget rod og forhastet. Men det tager jeg med.

Stage 1 – Teori

Struktur er ikke min stærke side, så det er her jeg har øvet mig mest. Teoridelen er svær, jeg frygter teorien mere end smagningen, men det er individuelt. Vi skulle svare på to spørgsmål på to timer, og som altid i klassisk engelsk essay format. Spørgsmål 1 var jeg lidt uforberedt på, men det gik superfint da jeg først lige kom i gang. Til gengæld var jeg godt forberedt på spørgsmål 2, som jeg har også skrevet om tidligere her.

Spørgsmålene står i samme ark som vinene der er link til øverst.

1. How does soil influence wine quality?
2. What technical factors influences the choice of wine closure?

Jeg bestod skam også denne del, så jeg er videre til næste år. Vildt nok, med den feedback fra eksaminator at jeg havde god struktur (det er vist aldrig blevet sagt til mig før).
Så min brogede studiegruppe og jeg, arbejder videre og kæmper frem mod den ’svære’ eksamen til sommer næste år. Den er fire lange dage, hvor du bliver bombarderet med smagninger og teoriopgaver.

Hvis du vil høre nærmere om noget i forbindelse med Master of Wine studiet så skriv endelig til mig tb@vinmonopolet.dk.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll to Top
X