Hvide Super Toscanere: Hvorfor ikke?

Ok – så hvad er en Super Toscaner egentlig? Vi bruger alle udtrykket, men faktisk er det ikke bestemt pr. lov.

En Super Toscaner er et udtryk lavet og brugt på engelsk i 1970’erne. På det tidspunkt, ville mange vinmagere i Toscana skabe en ny og mere moderne stil. Det involverede bl.a. benyttelsen internationale druer sorter, i stedet for de mere traditionelt dyrkede i Toscana, som Sangiovese, Vermentino, Canaiolo Nero etc.

De internationale druesorter brugt til Super Toscanere er typisk Bordeaux varianterne som Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc med Syrah blandet i puljen også. Udtrykket Super Toscana er dog ikke kun begrænset til disse. Nogle vinproducenter blander Sangiovese med disse druetyper, mens andre laver 100% Sangiovese, men bare i en helt anden stil, som især gør sig gældende i underområdet Bolgheri.

Uden nogen regler nedskrevet, har vinverdenen overordnet accepteret at en Super Toscaner er en rødvin lavet på internationale druesorter.

Hvad nu hvis den samme tilgang blev benyttet til hvidvin? Hvorfor skulle en Chardonnay lavet i samme mere moderne stil (nu klassisk) ikke blive betegnet som en hvid Super Toscaner? Når trends skifter, mener vi at en ny kategori skal tænkes ind.

Som her: Rocca Di Castagnolis Molino Della Balze, en 100% Chardonnay lavet fra de højt beliggende vinmarker i Chianti Classico. En vin der har alle de klassiske træk fra en typisk og klassisk Chardonnay, men fra Toscanas unikke terrior, samme sted som Cabernet Sauvignon for ikke længe siden var set som rebelsk.

Chardonnay druerne til Molino della Balze er dyrket på kun 3 hektar som er beliggende forskellige steder i Gaiole In Chianti Classico, kendt for sine højt beliggende vinmarker. Stokkene er plantet med en gennemsnits højde på 420 meter over havets overflade. Højden giver druerne en livlig syre og en udtryksfuld frisk frugt. Gaiole’s jordbund er mest Galestro som er en skrøbelig stenet jord med underliggende kalk, dog findes jordtypen ”Schist” også. Til sammenligning er det ikke langt fra samme jordbund i Chardonnays mest prestigesfyldte område; Bourgogne.

Hos Rocca di Castagnoli, bliver der kun høstet 1 kg druer fra hver stok med Chardonnay og stokkene har en alder på 6-20 år.

Tilgangen i kælderen er klassisk, med 48 timers kold maceration før gæring. Gæringen forgår i 50% ståltanke, og den anden halvdel i franske egetræsfade. Vinen bliver derefter lagret videre i egetræsfade.

Rocca di Castagnoli laver kun cirka 12.000 flasker af Molino della Balze, som gør det til en sjældenhed i markedet og en vin der kan konkurrere mod de absolut bedste fadlagerede Chardonnay vine.

Vi mener at denne kategori fortjener samme anerkendelse, hvid Super Toscana.
Husk lige, du hørte det her først.

Scroll to Top
X